Hakkımızda

Astrapera olarak, 2021 yılının Nisan ayından bu yana, Youtube kanalımız başta olmak üzere internet sitemiz ve sosyal medya platformları üzerinden içerik üretmeye devam ediyoruz. Astrapera, Kemal Cihat Toprakçı tarafından başlangıçta bir YouTube kanalı olarak kurulmuş olsa da burada kısa sürede elde ettiği başarılar sayesinde tüm sosyal medya platformlarında gökyüzü ve uzay tutkunlarını bir araya getiren bir platform hâline dönüştü. Bizler, ekibimizde yer alan astronomi, astrofizik öğrencileri ve değerli bilim danışmanlarımız ile kendimizi yalnızca bir popüler bilim platformu olarak değil, yeni nesil medyada doğru bilgi aktarma kaygısı güden bilim iletişimcileri olarak da tanımlıyoruz. Bilim iletişimi kavramını önemsiyoruz; bu nedenle tüm çalışmalarımızı sadelik ve bilimsellik arasındaki dengeyi gözeten bir dilde gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarda içerik özgünlüğünü ön planda tutuyor, okur ve izleyicilerimizin astronomiyi doğru bilgilerle takip etmesini sağlamak adına kaynak gösterme konusunda dikkatli davranıyoruz.

Amacımız, bilimin en kadim dalı olan astronomi ve uzay bilimlerinin, popüler kültürün esir aldığı internetin genelinde olduğu gibi popüler ancak farazi konularla sınırlı olmadığını göstermek; eleştirel ve bilimsel düşünme biçimini aşılamak. Misyonumuzu bilimsel doğruluk bakımından yeterli seviyede yerine getirebilmek için, bu alanda uzman akademisyenler ve bilim insanlarıyla işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Üstelik bunu yalnızca sanal dünyada değil; Astrapera’nın da kurucu ve yürütücüsü olduğu Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali gibi Türkiye'nin en büyük astronomi etkinliklerini düzenleyerek gerçek dünyaya da taşıyor, böylece bizlerin gökyüzünden aldığı hazzı herkesle paylaşıyoruz!

Her ne kadar insanlığın en eski bilim dalı olarak kabul edilse de günümüzde astronomi, popüler bilimin içerisinde spesifik bir alan olarak ele alınıyor. Dolayısıyla, yola çıktığımız gün, amacımızı gerçekleştirmek için önümüzde ne kadar zorlu ve uzun bir yol olduğunun farkındaydık. Bu nedenle ismimizi ve platformumuzun temasını, Türkçesiyle "Zorluklardan, Yıldızlara" anlamına gelen latince "Per Aspera Ad Astra", deyişi ile bütünleştirdik. Biz, zorlu yolların daima yıldızlı gökyüzüne çıktığına inanan gökyüzü tutkunlarıyız.

Per Aspera Ad Astra!

Kemal Cihat Toprakçı

Kurucu & Baş Editör

İçerik Yaratıcısı. Astrapera platformunun kurucusudur. Kozmik Anafor astronomi platformunun eski yöneticisi olan yazar; Evrim Ağacı, Rasyonalist, Uzay Çobanları, Gelecek Bilimde gibi Türkiye'nin önde gelen birçok bilim platformunda uzun süre görev almıştır.

Erhan Yurtseven

Web Tasarım Ekip Lideri

Freelance Web Developer & Web Designer. Hacettepe Üniversitesi, İletişim Bilimleri bölümünde lisans eğitimine devam eden Erhan Yurtseven, aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Masaüstü Yayıncılık Atölyesi'nde asistanlık görevini sürdürüyor. Daha öncesinde E-yayın platformu temsil.org'un görsel ve metin editörlüğü görevlerini yapmış olan Erhan, sözel ve görsel disiplinler sayesinde kazandığı yaratıcılık yeteneğini yazılım ve kodlama alanlarına da uygulayabileceğini düşünüyor.

Ögetay Kayalı

Bilim Danışmanı

Rasyonalist.org kurucu, editör ve kıdemli yazarı. NASA'nın APOD platformunda görevli olmak üzere, Michigan Tech. Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak Astrofizik üzerine doktora yapmaktadır. Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden birincilikle mezun olduktan sonra bir yıl kozmoloji üzerine yüksek lisans, ardından bir yıl da İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Merkezinde Moleküler Biyoloji ve Genetik üzerine yüksek lisans yapmıştır.

Gizem Yıldız Çetin

Tasarım & Post Prodüksiyon Sorumlusu

3D Model Sanatçısı, Yazar, Öğretmen. Gizem Yıldız Çetin; 2019 yılında Cambridge, Pearson, Harvard gibi eğitim kurumlarından aldığı eğitimlerle alan bilgisini genişletmiş olup; çalışmalarını çocuklarda eleştirel düşünme ve yaratıcılık alanında yoğunlaştırmıştır. Yazınsal sanatlara olan yatkınlığının yanı sıra görsel sanatlara olan ilgisi nedeniyle alan değişikliği yaparak VFX ve 3D Model eğitimleri alan Gizem, eğitimine CG Spectrum College of Digital Art and Animation'da devam ediyor. Üyenin 2020 yılında İngilizce ve Türkçe dillerinde yazılmış, eleştirel düşünme ve yabancı dil eğitimi temelli bir kitabı da yayınlanmıştır. Kadınlar için özgürlük ve eşitlik mücadelesi veren Gizem, kadınların her disiplinde olduğu gibi astronomi, bilim ve sanat alanlarında da aktif rol üstlenmelerinin önemli olduğunu savunuyor.

Asya Demirkol

Yazar

Ege Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünde lisans eğitimine devam eden yazar, Nicolaus Copernicus University’de astronomi eğitimi aldı. Uzay ve bilime olan tutkusunu içerik üreterek insanlarla paylaşmayı görev edinen Asya Demirkol, Astrapera ile birlikte 2 yılı aşkın bir süredir bilim iletişimi platformu Gelecek Bilimde’de içerik üretmeye devam ediyor. Astrobiyoloji, astrokimya, fizik ve matematik alanlarına olan ilgisinin yanı sıra gelecekte kara delikler üzerine bilimsel çalışmalar gerçekleştirmeyi düşünüyor.

Tolga Barın

İçerik Yazarı

Öğretmen, grafik tasarımcı. 1984 yılında Aydın’da dünyaya gelen Tolga, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünden mezun olduktan sonra yazılım alanında eğitimine devam etti. MCTS eğitimini tamamlayıp freelance yazılım uzmanı ve öğretmen olarak çalışma hayatına başladı. Şu anda bilişim teknolojileri öğretmeni olarak görev yapmakta ve İstanbul Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğrencisi olarak öğrenim hayatını sürdürmektedir. İlgi alanları astronomi, amatör astronomi ve fiziktir.

Burcu Ergül Emecan

Çevirmen

Süleyman Demirel Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu, İngilizce Öğretim Görevlisi olan Burcu Ergül Emecan, aynı zamanda Türkiye'nin önde gelen astronomi platformlarından Kozmik Anafor'da içerik üretmeye devam ediyor. Altı yıldır Antalya Olimpos'ta düzenlenen Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali'nin organizasyon komitesinde aktif olarak yer alan Burcu Ergül Emecan, gökyüzü ve astronomi merakının yanı sıra iyi bir dizi izleyicisi ve tutkulu bir kitap kurdu. Astrapera platformundaki görevi, astronomi ve uzay bilimleri gündemine dair içeriklerin çevirisini yaparak Türkçe'ye kazandırmak.

Emre Yalçın

Podcast Sorumlusu & Sosyal Medya Ekip Üyesi

Astrapera platformunun en genç ekip üyesi. Bilim iletişimi oluşumu Gelecek Bilimde platformunun eski Podcast sorumlusu olan Emre, Astrapera platformunda sosyal medya içerik üreticisi görevini üstlenmekle birlikte platformun Podcast kanalını yönetiyor. Bilim, tarih, fotoğrafçılık, astronomi & uzay bilimleri başta olmak üzere yazılım ve blockchain teknolojilerine meraklı.

Altyapı: kumova.net
sunmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram